Avonturen in de Sahara

Probeer het je voor te stellen. Het is 50 graden. Zover je oog rijkt is er zand en nog eens zand op de oostelijke karavaanroute door de Sahara. Je rijdt in je Peugeot 504 Break. Naast je rijden twee sedans en een Deux Chevaux (Eend). Je moet voortdurend schakelen om niet vast komen te zitten. Je schakelt een keer niet goed en het noodlot slaat toe: je zit vast. Van het laatste restje water maak je sterke thee – zoals de Touaregs dat ook doen. Acht uur later wordt je gered door een Frans gezin in een Landrover. ‘Sorry, we helpen jullie eruit, maar water is op rantsoen’, vertelt de redder. Die avond eet je tandpasta om de speekselproductie op gang te brengen. Nachtmerries van douches en kratten bier. De volgende ochtend vindt je onderin de bagage een klein blikje Stella Artois. Drinken. Twaalf uur na het blikje wordt je herenigd.

Drie jaar later. Een andere Peugeot 504 Break. Vertrek vanuit Amsterdam. Geen colonne, één auto, twee vrienden. We nemen de westelijke karavaanroute langs Timboektoe. Een Algerijnse vrachtwagenchauffeur rijdt mee als het asfalt ophoudt en een zandbak van 1300 km begint. Een Renault 12 voegt zich erbij. Deze komt vast te zitten. De Algerijn en jij gaan op pad om de Renault uit te graven. De hitte is zo overweldigend dat je apathisch wordt en probeert schaduw te vinden in een autowrak. Schorpioenen jagen je eruit. Als je dan vanuit je ooghoek een man ziet lopen met een jerrycan – ben je erg blij als dat je beste vriend blijkt te zijn.

25 jaar jaar later kan ik het me nog zo voor de geest halen. Of er verband is tussen dit avontuur en het kopen van industrieel erfgoed en dat vervolgens opknappen? Ik geloof dat er bij beide acties risico’s inzitten – die moet je nemen. En natuurlijk is een zekere mate van impulsiviteit mij ook niet vreemd.  Je kan (en wil) niet alles van te voren bedacht vastleggen en risico’s uitsluiten. Onmogelijk. Je denkt niet van tevoren na over alle gevolgen. Ik zou het zo weer doen. Door de Sahara trekken met de Peugeot en de aankoop van dit prachtige pand aan het spoor.peugeot 504

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s