Aanpassuuuh

ACitroen-2CV-Het-lelijke-eendje-detail-van-schilderijanpassen dus. Wat in veel gevallen eenvoudig is omdat je het jezelf anders onplezierig maakt. Zo heb ik onlangs met vier vrienden een weekend gereden in twee lelijke eenden, 2CV’s dus. Erg leuk die nostalgie, maar wat een rammelende, slecht-zittende stinkdingen, die nog levensgevaarlijk zijn ook en niet boven de 80 km per uur uit kunnen. Wat erg langzaam is op de snelweg. Gelukkig rijd je de meeste tijd niet op snelwegen. Waardoor je een schitterend Nederland ervaart.

Wat ik nou zo interessant vind, is hoe snel wij gevijven gewend waren en ons hadden aangepast aan het ‘comfort’ van die dingen – geen dus. Na wat gewiebel de eerste paar kilometer, zei ons adaptief vermogen daarmee te stoppen en ons aan te passen aan de lekkende uitlaat en dichtklappende zijramen waardoor onze ellebogen beurs op het puntje werden.

Naast mijn Seinwezen werk, doe ik met Synergos Communicatie de mooiste communicatie projecten. Zo heeft het Synergos team eind 2016 meegewerkt aan een nota die in december naar de Tweede Kamer moest. Dit was de Nationale klimaat Adaptatie Strategie, de NAS. Daarin staat hoe wij als inwoners van Nederland ons moeten voorbereiden op het veranderend klimaat. Want daaraan hoeft niemand te twijfelen: het klimaat verandert, in rap tempo. Waardoor we meer en vaker waanzinnige hoosbuien krijgen die de straat meteen blank doen staan. Wel eens op de Zijlweg geweest op de hoogte van In Holland na zo’n hoosbui? Juist, een zwembad. Verder krijgen we extreme hitte die vaker voorkomt en langer duurt dan we gewend zijn. Die dan weer gepaard gaat met extreme en langere periodes van grote droogte. Aan deze veranderingen en nog veel meer moeten we ons dus aanpassen.

Voor een deel gaat de overheid adaptatiemaatregelen nemen. Bij nieuwbouw bijvoorbeeld, of als het tijd is om de riolering te vernieuwen. Maar elke inwoner van Haarlem kan dat ook. Regenpijp doorzagen en al je regenwater opvangen bijvoorbeeld. Of de stoeptegels in je tuin vervangen door plantjes. En als je plek hebt op een plat dak voor zonnepanelen, maak dan eerst je dak groen en plaats daar je panelen op. De regen wordt beter vastgehouden en de panelen geven meer op. Hebben we op het Seinwezen dak ook gedaan. Perfect!

Het leefklimaat moeten we ook onderhouden voor onze kleinkinderen, alleen gaat dat heel erg lang duren; we hadden gisteren al minder fossiele energie moeten gebruiken. (Dus nooit meer in een vervuilend lelijk eendje rijden!) Dat gaat niet meer lukken (maar ons aanpassen aan de veranderingen, dat kan wel. Daarom deze column: Aanpassuuuh

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s